ikon-face
+36 30 985 30 33
tel

Mi a metodic?

 
A METODIC egy anyagcseretípus-mérési módszer, melynek során az emésztő-, idegi- és hormonrendszeri sajátosságaidat vizsgáljuk, vércsoportodat is figyelembe véve.  Egy orvostechnikai eszköz segítségével feltárjuk, hogy Te milyen táplálkozási típusba tartozol és ez alapján mire van szüksége szervezetednek. Így egy „térképet” kapsz szervezetedhez, amiből kiderül, hogy mit kell enned ahhoz, hogy egészséges, energikus és kirobbanó formában legyél.
 
A METODIC egy újfajta szemléletmódot képvisel az egészségtudatosságban, mert általánosságok helyett személyre szabottan ad garantált megoldást. Egy módszer, ami tudományosan megalapozott, egyénre szabott és mérésen alapszik.

1. Mi a módszer alapja?

„Egy betegségnek sok apja lehet, de minden betegség anyja a helytelen táplálkozás.” (Kínai közmondás)

A táplálkozás szerveztünk alapjaira hat, ezért óriási hatással van egészségi állapotunkra és energiaszintünkre. Mindenki eszik. Minden elfogyasztott étel tápanyagtartalma a véráramon keresztül eljut minden egyes sejtünkhöz. Minden sejtmaggal rendelkező sejtnek önálló anyagcseréje van. Ha megfelelő módon táplálkozunk, a sejtjeink energiaellátottsága magas lesz, és így egy optimális sejtműködést tudunk elérni.

Ennek következménye az lesz, hogy szervezetünk kiegyensúlyozottan és egészségesen fog működni. Azt pedig, hogy milyen valakinek a formája – a genetikán túl – alapvetően a táplálkozása határozza meg.

Biztos Neked is ismerősen cseng Szentgyörgyi Albert neve… És azt tudtad, hogy a citromsavciklus felfedezéséért jutalmazták Nobel-díjjal?

Hogy mi az a citromsav-ciklus?

A citromsavciklus annak az anyagcsere-útvonalnak a része, amelyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék CO2-dá és vízzé alakulnak, miközben energia termelődik. Ez a folyamat sejt szinten történik. Miért fontos ez nekünk? Azért, mert ennek a ciklusnak van egy optimális sebessége. Amennyiben a Te ciklusod sebessége eltér az optimálistól – akár gyorsabb, akár lassabb -, akkor a sejtszintű energiaellátottságod romlik. Így Neked az az érdeked, hogy ennek a ciklusnak a sebessége optimális legyen. A táplálékként bevitt fehérje lassítja ennek a ciklusnak a sebességét, a szénhidrát pedig gyorsítja. A mérés során kapott eredmények alapján beállítjuk azt a fehérje-szénhidrát-zsír arányt, aminek eredményeképpen a Te ciklusod beáll az optimális sebességre, ezáltal a sejtszintű energiád maximalizálódik, és energikusnak, frissnek, életerősnek érzed magad.


2. Milyen táplálkozási típusok vannak?

Az anyagcseretípus-mérésnél a következő szempontokat vizsgáljuk:

Az egyén
 • idegrendszeri -,
 • emésztőrendszeri -,
 • hormonrendszeri -,
 • vércsoport sajátosságait.
Az idegrendszeri beállítottság szerint az emberek lehetnek:
 • szimpatikus,
 • paraszimpatikus,
 • és egyensúlyi típusok.
Az emésztőrendszeri beállítottság pedig:
 • lassú égetésűek,
 • gyorségetésűek,
 • és egyensúlyi típusok.
Normál esetben egy szimpatikus idegrendszeri dominanciával rendelkező egyénhez lassú égetésű emésztőrendszer-, egy paraszimpatikus idegrendszeri dominanciával rendelkező egyénhez pedig egy gyorségetésű emésztőrendszer tartozik. Így törekszik a test az egyensúlyi állapot kialakítására. Természetesen a legszerencsésebb helyzetben az idegrendszeri- és emésztőrendszeri egyensúlyi típusú emberek vannak.

Hormonrendszerünknek is jelentős befolyása van táplálkozásunkra, mivel ez is jelentősen befolyásolja, mi az, amit „büntetlenül” ehetünk, és mi az, ami kifejezetten pl. hízást vált ki a szervezetünkben.
 
Hormonrendszeri sajátosság alapján megkülönböztetünk: 
 • agyalapi-,
 • petefészek-,
 • pajzsmirigy-
 • és mellékvese típust.
Ha változtatsz berögzült szokásrendszereden, és drasztikusan elkezded lecsökkenteni a számodra hízást kiváltó élelmiszerek körét, akkor az alkati adottságaidat tekintve is nagy változásokon mehetsz keresztül.
 
Az anyagcseretípus-mérés előtt jó, ha kideríted a vércsoportodat, mert ez az információ is közelebb visz minket  ahhoz, hogy felderítsük, melyek számodra az optimális élelmiszerek, és melyekből javasolt inkább ritkábban fogyasztanod.
 
Nagyon fontos tudni, hogy a táplálkozási- és hormontípust alapvetően két szempont határozza meg:
 • Az egyik a testünk genetikai beállítottsága,
 • a másik az életmódbeli szokásaink.
Szélsőséges esetekben - például túlságosan egyoldalú táplálkozás, vagy hosszantartó stressz következményeképpen - az anyagcseretípusunk megváltozhat!
Ezért javasolt a test szükségleteit időről-időre újra felmérni, hogy a megváltozott állapotokhoz lehessen igazítani a táplálkozást és az életviteli szokásokat!

3. Mivel mérhető meg a Te típusod?

A mérés a német szabadalmú EVA 3000 orvostechnikai eszköz segítségével történik, amit dr. Klaus D. Holzrichter orvos-természetgyógyász fejlesztett ki.

 
A mérés során a gépben lévő tesztanyagokat egy csukló pánton keresztül elektromágneses impulzusok formájában bejuttatjuk a szervezetbe. Ezek az impulzusok eljutnak a központi idegrendszerbe, ahol kiváltanak egy válaszreakciót, ami egy úgynevezett karhosszúság reflexben nyilvánul meg.
Ez azt jelenti, hogy a gép valójában feltesz egy kérdést, és az ember teste válaszreakciókat ad úgy, hogy a váll jobb vagy bal oldalán a hátsó izom ellazul. Ennek hatására az egyik kar érezhetően megnyúlik, ezt az izomtónus változást pedig a mérést végző személy érzékeli.
Ez egy olyan feltétlen reflex, amit tudatosan nem tudunk befolyásolni. A mérési eljárás hasonlatos a hazugságvizsgálóhoz.
Az így kinyert értékeket betápláljuk egy speciálisan kifejlesztett szoftverbe, amelynek segítségével készítjük el az egyénre szabott táplálkozási programot és sportajánlást.
 
Gyere el egy mérésre, és együtt kiderítjük, hogy:
 • típusod alapján melyek azok az ételek, amelyeket büntetlenül ehetsz, és amelyek segítik a szervezeted optimális működésének helyreállítását;
 • melyek azok az élelmiszerek, amelyek túlzott fogyasztása garantáltan hízáshoz vezetnek Nálad;
 • melyek azok a tápanyagok – fehérjék vagy szénhidrátok –, amelyekből arányokban többet ehetsz;
 • van-e olyan élelmiszer, amire érzékenyen reagálsz;
 • mennyire vagy kitéve a 2-es típusú cukorbetegség rizikójának;
 • a jelenlegi táplálkozásod, életmódod hatására milyen az energiaszinted;
 • milyen testmozgás segíti elő az ideális testösszetétel elérését?

4. Hogyan zajlik egy mérés?

 • Első lépésként feltérképezzük jelenlegi szokásaidat és életmódodat egy kérdőív segítségével.
 • Ezt követi a műszeres mérés, amely alapján meghatározzuk a táplálkozási típusodat és egyéni sajátosságaidat.
 • Ezután egy testösszetétel-mérés segítségével megállapítjuk testtömegedet, testzsír-százalékodat, izomszázalékodat és hasi zsír arányodat.
 • Majd egy tápanyag kalkuláció segítségével összeállítjuk, hogy az ideális célod eléréséhez milyen kalória bevitel* szükséges, és azt hogyan oszd el a napszakok folyamán.
*Apropó, kell-e a kalóriát számolni? A válasz igen is, meg nem is. Csak gondolj bele józan ésszel: Te eheted a testednek megfelelő tápanyagot és ételeket,ha naponta 5000 kalóriát viszel be, úgy, hogy a napi szükségleted csak 2500 kalória, akkor az bizony hízáshoz vezet. Tehát az elején bizony számolni kell a kalóriákat étkezésenként, de a jó hír az, hogy egy pár alkalom után ráérzel a mennyiségekre és az arányokra, és soha többet nem kell számolgatnod.
 
A kiértékelés és tanácsadás során megtudod, hogy a mérési eredményeid alapján hogyan változtass táplálkozási szokásaidon.
A módszer jótékony hatásai természetesen csak a tanácsok betartása esetén várhatóak. Minél jobban követed az ajánlásokat, annál gyorsabban fogod elérni a kívánt eredményt.
 
Fontos azonban megjegyezni, hogy a METODIC nem egy fogyókúra program, és alkalmazása nem kúraszerűen javasolt! Lényege, hogy tudatosságot vigyünk a mindennapi táplálkozásunkba, és azt adjuk a szervezetünknek, amire szüksége van.
 
Azaz:
Irányítottan és tudatosan táplálkozni a Te egyéni sajátosságaid alapján!
 
Ha részletesebben szeretnél megismerkedni a módszerrel, ellátogathatsz a www.metodic.hu oldalra.
 
Az anyagcseretípus-mérést többféle szolgáltatási csomagban tudod igénybe venni attól függően, hogy milyen a jelenlegi állapotod, és mit akarsz elérni!

METODIC
WESTPOINT BUSINESS CENTER
1132 Budapest, Váci út 18. - 3. emelet | +36 30 985 30 33